keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Tavoitteita tälle vuodelle

Uudelle vuodelle on tapana tehdä lupauksia ja tavoitteita ja minäkin aina vuoden vaihtuessa olen sellaisia tehnyt. Yleensä ne pysyvät vähän aikaa mielessä ja muutaman kuukauden jaksan seurata tavoitteiden toteutumista, kunnes unohdan koko asian. Näin kävi viime vuonnakin. Osasyynä oli se, että yhden tavoitteen täyttämiseen meni niin paljon aikaa. Viime vuoden tavoitteistani yksi oli valmistua pukeutumisneuvojaksi ajallaan ja siinä onnistuinkin. Muut tavoitteet eivät täyttyneet, mutta se ei estä tavoittelemasta samoja asioita tänä vuonna :)


* Luen 52 kirjaa vuodessa ja täytän Helmet-lukuhaasteen kaikki kohdat
Viime vuonna jäin näistä reippaasti, mutta samaa tavoittelen taas. Jokaisesta lukemastani kirjasta kirjoitan tänne blogiin edes muutaman sanan. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut tänne yleistä lukuhaasteesta ja listauksen tämän vuoden haastekohdista.
* Tavaran vähentäminen
Tämä on ikuisuusprojekti, joka välillä sujuu paremmin. Viime vuonna se ei sujunut ollenkaan. Tavoittelin sitä, että vähennän vuoden aikana tavaran päivässä ja lisäksi vähennän jokaista kotiin tullutta tavaraa kohden yhden tavaran. Kunnianhimoisesti lisäsin tulleisiin tavaroihin joululahjat ja kun olin saanut PALJON lankakeriä lahjaksi, niin vähennettävää riitti. Vuoden aikana olisi pitänyt poistaa useita satoja tavaroita, mutta kotini tavaramäärä jäi reippaasti plussalle. Teen vielä erillisen postauksen, paljonko tavaramäärä jäi plussalle ja tähän vuoteen lähden vähän pienemmillä tai ainakin erilaisilla tavoitteilla. Kotiin tulleita tavaroita kohden pitää aina poistaa jotakin, jottei tavaramäärä kasva. Koitan taas kuvata kotiin tulleet uudet tavarat ja vaikkapa kerran kuussa tehdä postauksen niistä ja kertoa samalla, mitä olen poistanut. "Tavara päivässä pois" -tavoitteen muutan muotoon "Lankakerä päivässä pois". Käsityötavoitteistani olen tehnyt postauksen toiseen blogiini ja tästä tavoitteesta kerron enemmän siellä.
* Bloggaamiseen panostaminen
Ihan samaa tavoittelin viime vuonna ja tämäkin jäi, edes lukemistani kirjoista en saanut tänne kirjoitettua aina. Mutta tavoitteena tämä on tänäkin vuonna. Blogi on julkinen muistikirjani, josta löydän tiedot niin lukemistani kirjoista kuin hyviksi havaituista resepteistä. Mitään ruokapostauksia täällä ei ole ollut ikuisuuksiin, mutta itse kaivelen vanhoja postauksiani, kun haluan löytää vaikkapa helpon sämpyläreseptin :)
* Elämän parempi järjestys
Viime vuonna kirjoitin, että vielä en ole valmis siirtymään bullet journalin käyttäjäksi, vaan haluan jatkaa kalenterin ja erillisen muistivihon yhdistelmällä. Nyt kuitenkin aloitin bujoilun, mutta vielä en tiedä, mitä kaikkea siihen kirjoitan. Kalenteri se ainakin tulee olemaan ja joidenkin tavoitteiden, kuten lukuhaasteen, etenemisen kirjaan sinne. Päivittäisiä tavoitteita merkkaan bujoon myös tehtävien juttujen ja muistettavien asioiden lisäksi. Erilliset muistivihot ja -kirjat tulevat silti säilymään joillekin asioille. Kerroin yritykseni joulukalenterin eräässä luukussa jouluvihostani, johon olen parikymmentä vuotta kirjannut kaiken jouluun liittyvän. Samalla tuli puheeksi, että toiseen vihkoon kirjaan kaiken järjestämiini juhliin liittyvän. Pidän siitä, että tälläiset asiat ovat yksissä kansissa ja ehkäpä siirrän yleisestä muistivihosta asioita enemmän tälläisiin yhden asian muistivihkoihin. Käsityömuistiinpanoille on oma kirja olemassa ja varmaan videopodcast-jaksojeni muistiinpanot pääsevät jatkossa omaan vihkoonsa. Tykkään kirjoittaa asioita ylös, rakastan listoja ja on ihanaa ruksia tehtäviä, jotka olen saanut tehtyä. Muistivihkojen selailu on myös hauskaa ja joskus jopa tarpeellista. Esimerkiksi juhlavihostani voin tarkistaa, etten joka kerta samoille vieraille tee samoja tarjottavia :)
* En lupaa laihduttaa
...mutta bujoon merkitsen päivittäiset ulkoilut tai muut liikunnat. Tavoitteena on tehdä joka päivä vähintään puoli tuntia jotakin liikuntaan viittaavaa. Se voi olla kävelylenkki tai sitten jotain muuta. Tavoite ei ole suurensuuri, mutta siinä on ihan riittävästi tavoiteltavaa minulle, koska varsinkin talvella mieluiten nyhjäisin vain kotona enkä pistäisi nenääni ulos ollenkaan. 

Ei kommentteja: