keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Peter Englund: Pultava


Mieheni sai tämän kirjan joululahjaksi ja heti, kun hän oli sen lukenut, niin minä tartuin siihen ja seuraavaksi tämä siirtyy lapseni luettavaksi :) Me tykkäämme historiaa käsittelevistä kirjoista ja itse pidän erityisesti niistä, joissa suurten tapahtumien lisäksi on pieniä yksityiskohtia ja yksittäisten ihmisten tarinoita. Näitä oli tässä kirjassa tarjolla runsaasti. Pultava on kirjailijan ensimmäinen teos ja hän kirjoitti sitä samaan aikaan väitöskirjansa kanssa (Uhattu talo), joka ilmestyi vuotta myöhemmin. Suurin osa kirjasta käsittelee yksittäista taistelua, mutta jonkin verran kerrotaan tapahtumista sitä ennen ja sen jälkeen. Pultavan taistelu on nimenä tuttu, koska suosikkibändini on tehnyt siitä biisin :) En kuitenkaan tiennyt taistelusta paljon tuota musiikkivideota enempää, joten kirjassa oli paljon uutta asiaa. En myöskään ollut aikaisemmin tutustunut silloiseen sodankäyntiin ja yllättävä asia oli mm. se, että varsinkin upseereilla saattoi olla perhettä tai palveluskuntaa mukana sodassa. Paljon muutakin opin ja kirja oli varsin mielenkiintoinen. Koska asia oli vieras, niin alkuun oli hieman vaikea päästä kirjaan mukaan, mutta sitten sen lukeminen eteni nopeasti. Vaikka yksityiskohtia oli paljon, niin ne oli kerrottu hyvin osana tarinaa eivätkä tuntuneet luettelolta irrallisia asioita, mikä joskus vaivaa samantyyppisiä kirjoja.

Lukuhaasteessa Pultava sopii kohtiin: 1 (kannessa ihmiskasvot), 18 (eurooppalainen kirjailija), 20 (käsittelee minulle vierasta kulttuuria - 1700-luvun alun Ruotsi ja varsinkin sen armeija on minulle vieraita ja mielestäni armeijassa on ollut ihan oma kulttuurinsa silloin), 25 (en ole aikaisemmin lukenut kirjailijan tuotantoa) ja 37 (pienkustantamon julkaisu).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, hieno teos, mielenkiintoni heräsi väitöskirjaa kohtaan, koitin guuleloida, en löytänyt mistään? Onko sinulla tietoa mistä sen voisi lukea?
T: Jaana Jaana.kyostio@edu.hel.fi

Mari kirjoitti...

Kiitos kommentista!
Taisin poimia tuon tiedon väitöskirjasta Pultava-kirjan kannesta löytyneestä esittelystä, joten piti vähän itsekin etsiä. Alkuperäiskielellä eli ruotsiksi väitöskirjaa löytyy luettavaksi, Det hotade huset on siis nimeltään. Pikaisen googlaamisen perusteella voisi löytyä Suomestakin, ainakin Jyväskylän yliopiston kirjastosta :)