lauantai 5. tammikuuta 2019

Vuoden 2018 loput kirjat

Olin suurimman osan vuotta laiska kirjoittamaan tänne lukemistani kirjoista. Osasta ehkä sen vuoksi, etten erityisemmin pitänyt niistä enkä keksinyt mitään kivaa sanottavaa niistä. Kirjaan nyt vielä ylös, että mitä tuli luettua ja mihin lukuhaasteen kohtiin ne sopivat. En todellakaan päässyt tavoitteeseeni lukea yhtä kirjaa joka viikko ja lukuhaasteeseenkin jäi tyhjiä kohtia.

Henning Mankell: Isidorin tarina
Alkuun kirja ei tuntunut ollenkaan innostavalta, mutta sitten se kuitenkin imaisi mukaansa. Kalastajaperheen nuorin poika muuttaa syrjäiselle saarelle ja raivaa sinne itselleen viljelysmaata ja rakentaa talon. Monien vaiheiden jälkeen hän menettää kaiken ja ryhtyy taisteluun riistäjiään vastaan. Lukuhaasteessa kirja sopi kohtiin: 1, 9, 10, 17, 23, 28, 33, 34 ja 38.

David Beckham, Tom Watt: David Beckham
Tämä pokkari odotteli lukemista mökillä vuoden tai pari, kunnes viime kesänä sen vihdoin luin. En ole ollut suuri Beckham-fani hänen uransa aikana, mutta tämän luettuani käsitykseni hänestä on positiivisempi. Kirja kertoo Beckhamin tarinan siihen saakka, kun hän siirtyy Englannista Espanjaan pelaamaan eli läheskään koko ura ei tähän kirjaan vielä mahdu, mutta monta tärkeää hetkeä ja ottelua se sisältää. Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1, 9, 11 14, 22 ja 44.

Leena Sihombing: Kämmenenleveys Indonesiassa
Kirjaston kierrätyshyllystä napattu kirja, jota luin melkein koko viime vuoden. Indonesia on kiinnostava maa mm. sen vuoksi, että useampi tuttavani on siellä asunut pitkiä aikoja ja jotain "sisäpiirijuttuja" maasta olen kuullut. Leena Sihombing lähti Vapaakirkon lähetystyöntekijänä Indonesiaan, mutta tavattuaan paikallisen miehen ja avioiduttuaan tämän kanssa, hän jäi maahan pysyvästi. Lukuhaasteessa kirja sopii kohtiin: 4, 26, 32, 34, 38 ja 39.


Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa
Ystäväni kertoi ostaneensa tämän kirjan heti sen ilmestyttyä ja meitä oli useampi, jotka halusivat lukea sen myös eli kirja lähti kierrokselle useammalle lukijalle heti. Kirjailija on historian professori Turun yliopistossa ja olen hänen lehtiartikkeleita lukenut aikaisemminkin, mutta en kirjoja. Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa kertoo 1800-luvun seksityöläisistä Turussa. Mielenkiintoinen kirja, joka kertoo paljon muustakin kuin seksityöstä. Aikoinaan koulussa kiinnostukseni historiaan lopahti, kun tavallisten ihmisten arjesta harvoin kerrottiin mitään ja juuri se olisi kiinnostanut. Onneksi nyt aikuisena voin lukea tälläisiä kirjoja. Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 10, 17, 42 ja 49.

Ilana Aalto: Paikka kaikelle
Luin tämän e-kirjana ja sen innoittamana halusin kirjan ihan paperiversiona itselleni eli tästä tulee varmasti myöhemmin parempi arvio :)


Lady Lipstick: Lipstick Mafia Stories
Lipstick Mafia Stories oli kirjastossa nostettu esille, joten pidän sitä kirjaston henkilökunnan suosittelemana. Valitsin kirjan takakannen perusteella ja täytyy sanoa, että odotin siltä paljon enemmän. Luin, että kirjan innoittajana on aidot Whatsapp-ryhmän keskustelut. Kirja koostuu erillisista osista, jotka tosiaan ovat Whatsapp-keskustelun muodossa. Viisi 30-40-vuotiasta naista kertoilee viesteissään arjen sattumuksista ja seksi on olennaisena osana keskusteluissa. Valitettavasti en löytänyt keskusteluista aitoutta, vaan enemmänkin ne tuntuivat teennäisiltä. Mutta ehkä en vaan tiedä, miten itseäni muutaman vuoden nuoremmat naiset keskustelevat Whatsapp-ryhmissä :) Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 19, 21, 28, 41 ja 49.


Mari Koistinen: Digideiteillä
Kirjan julkaisutilaisuuteen en valitettavasti päässyt, mutta kirjailija lähetti kirjan meille heti tuoreeltaan :) Tottakai lukisin ihan mitä tahansa sukulaisen tai ystävän kirjoittamaa, mutta tämä kirja kiinnosti muutoinkin. Enhän tuntisi kirjailijaa, jos en aikoinaan olisi netin deittisivustolla tutustunut hänen veljeensä ;) Digideiteillä kertoo vinkkejä seuran etsimiseen erityisesti Tinderissä, joka on itselleni aivan vieras maailma. Mielenkiintoista oli päästä kurkistamaan siihen maailmaan kirjan välityksellä. Erityisesti huvitti taasen viittaukset siihen, mitä nettideittailu oli vuosia sitten ja miten tavat ovat siinäkin muuttuneet. Lukuhaasteessa tämä kirja sopii kohtiin: 10, 37 ja 49.

Hugo Pratt: Corto Maltese Etelämerellä
Lainasin tämän kirjan vain ja ainoastaan sen vuoksi, että sillä saisin täytettyä pari kohtaa lukuhaaseesta :) En erityisemmin pidä sarjakuvista ja Corto Maltese -hahmosta en tiennyt etukäteen mitään. Tätä sarjakuvaromaania kuitenkin suositeltiin lukuhaasteen Facebook-ryhmässä ja siksi etsin sen kirjastosta. Ei sarjakuvakirjan lukeminen nyt niin kamalaa ollut kuin ajattelin, mutta en ihastunut Corto Maltese -hahmoon niin, että hänestä välttämättä haluaisin useampia kirjoja lukea. Mutta asiansa tämä täytti, sain ruksittua lukuhaasteen kohdista taas pari uutta: 4, 12, 21, 23, 26, 30 ja 31.

Anna-Leena Härkönen: Ei kiitos
Ystäväni oli kehunut tätä kirjaa jo vuosia sitten ja kun se tuli kirpparilla edullisesti vastaan, niin päätin ostaa sen. Meni kuitenkin hetki ennenkuin pääsin lukemaan sitä. Enimmäkseen hauskaa ja kevyttä luettavaa, mutta välillä liiankin tutulta kuulostavaa. Kirja kertoo nelikymppisestä pariskunnasta ja miehen haluttomuudesta, johon kyllästyneenä vaimo päätyy nuoremman miehen sänkyyn. Humoristisen kerronnan taustalla on vaikeita asioita ja kirjan loppupuolella näihin lopulta päästään. Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 10, 19, 28 ja 32.


Maijaliisa Dieckmann: Luostarin Piritta
Kirjaston poistohyllystä napattu kirja, joka taisi odottaa pari vuotta lukemista. Kirjan ottaessani en tajunnut, että tämä ilmeisesti on nuortenkirja. Ei kyllä haitannut yhtään, oli hyvin sopivaa luettavaa aikuisellekin. Kirja kertoo Piritta-nimisestä tytöstä, joka on päässyt Naantalin vastaperustettuun nunnaluostariin oppilaaksi. Pirittan kautta kerrotaan luostarin arjesta, mutta samalla kerrotaan suorastaan jännittävää tarinaa toisesta nuoresta tytöstä, joka tulee Pirittan jälkeen luostariin. Luulisin, että kirjan luostarielämästä kertomat asiat ovat aitoja ja totuudenmukaisia, päähenkilöiden elämäntarinoilla on varmaan ainakin viitteita asioihin, joita olisi oikeasti tuolloin voinut tapahtua. Tämä kirja yllätti positiivisesti! Kirjahaasteessa Luostarin Piritta sopii kohtiin: 1, 4, 28 ja 47.

Dan Rhodes: Pieni valkoinen auto
Tämä kirja ehti odottaa lukemista mökillä varmaan pari vuotta ja kun viimein siihen tartuin, niin luin sen päivässä. Vähän outo ja hassu kirja, mutta ihan viihdyttävä. Päähenkilön, nuoren pariisittaren, lisäksi kirjassa on tärkeissä rooleissa hänen luotettava ystävänsä, erikoinen poikaystävänsä, lemmikkikoiransa ja pieni valkoinen auto, joka hänellä on vanhemmiltaan lainassa. Lukuhaasteessa tämä sopi kohtiin: 26, 38, 40 ja 42.
Ei kommentteja: