tiistai 5. toukokuuta 2015

Hunajaisia sämpylöitä

Näissä sämpylöissä oli porkkanaraasteen sijaan pari-kolme desiä mm. bataattia sisältävää kasvissosekeittoa.

Olen ollut todella laiska leipomaan mitään, välillä meni vuosia, että ainoa leipomiseksi laskettava oli pizza ja sitäkin tein harvoin. Lapsuudenkodissani äitini kyllä leipoi yleensä joka viikonloppu pullia ja sämpylöitä, mutta tämä tapa ei siirtynyt minulle. Sämpylöitä en ollut leiponut varmaan koskaan omassa kodissani ennenkuin tapasin nykyisen mieheni, joka pyöräyttää niin sämpylät kuin pyöröt ja saa sen vielä näyttämään vaivattomalta. Piti sitten minunkin kokeilla sämpylöiden tekemistä hänen innoittamana ja hänen siskonsa reseptillä :) Ensimmäiset kerrat tein tiukasti ohjeen mukaan, mutta nyt uskallan jo soveltaa ja taikinaan menee porkkanaraasteen sijaan mitä milloinkin. Teen taikinan aina kaksinkertaisena, jotta saan kaksi pellillistä sänpylöitä. Alkuperäinen ohje siis Hunajalla höystettyä -blogista, jossa on muitakin hunajaisia reseptejä.

Hunajaisia sämpylöitä kaksi pellillistä
6 dl vettä
4 rkl hunajaa
1 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
8-12 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa
6 rkl öljyä
4 pientä porkkanaa tai pari isompaa raasteena (tai kasvissosekeiton jämät, omenasosetta, muita juureksia raasteena tai mitä nyt sattuu olemaan)

Uunista tulevien tuoksujen vuoksi lapseni luuli, että näissä sämpylöissä olisi tuorejuustoa, mutta tuoksua antoikin purjosipulisilppu, jolla korvasin osan porkkanaraasteesta.

Sekoitan ensin hunajan lämpimään veteen. Koska meillä on hunaja yleensä jääkaapissa, niin se on sen verran jähmeää, että saatan vedenkeittimellä ensin lämmittää osan vesimäärästä ja sekoittaa hunajan siihen. Suolan lisäksi voi laittaa muitakin mausteita, jos haluaa. Kuivahiivan sekoitan ensin kaurahiutaleiden ja jauhomäärästä puolen kanssa. Yleensä puolet jauhoista on vehnäjauhoa, loput sitten ohra- tai ruisjauhoa ja joskus olen lisännyt vähän pellavarouhettakin. Sitten sekaan porkkanaraaste tai mitä nyt haluaakin taikinaan lisätä. Itse olen pari kertaa saanut nämä sämpylät lässähtämään ilmeisesti sen vuoksi, että lisäämäni kasvissose tms on ollut jääkaappikylmää. Eli sekin kannattaa ottaa ajoissa lämpiämään tai lämmittää. Öljyn lisäämisen jälkeen lisätään jauhoja, mutta vain sen verran, että taikina jää vielä pehmeäksi. Tätä taikinaa tehdessä ei tarvitse liata sormiaan, kun kaikki ainekset voi sekoittaa lusikalla tai puuhaarukalla :)

Taikina saa kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Sen jälkeen siitä voi nostella (edelleen käsiään sotkematta) kahdella lusikalla sopivan kokoisia taikinakekoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pellillä sämpylät saavat vielä nousta vartin verran ennenkuin ne paistetaan 225 asteessa 10-15 minuuttia. Itse tykkään tehdä suht kookkaita sämpylöitä ja ne ovat uunissa vähintäänkin vartin, joskus vähän pidempäänkin.






Ei kommentteja: