maanantai 4. toukokuuta 2020

Peter Franzén: Särkyneen pyörän karjatila


Tämänkin kirjan olin tallentanut jo aikaisemmin äänikirjapalvelun kirjahyllyyni. Muistaakseni tätä oli suositeltu viime vuoden lukuhaasteessa ainakin yhteen tiettyyn kohtaan ja sitä silmällä pitäen olen varmaan tämän tallentanut. Odotin hauskaa ja kepeää kirjaa, jossa kuitenkin olisi jotakin tyyliä ja mielenkiintoinen tarina. Heti kirjan aloitus sai miettimään, että ei tämä taida olla ihan sitä, mitä odotin. Tyylikkyys oli kaukana, kun tilan nuori emäntä puuhasteli salaa navetassa maitoa hakeneen nuorukaisen kanssa... Ei tainnut naurattaa kertaakaan kirjan aikana, henkilöhahmojen ajattelemattomuus ja suoranainen ilkeys toisian kohtaan herätti ihan muita tunteita. Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhteen vuorokauteen ja paljon sen aikana ehtii tapahtua. Sinänsä mielenkiintoinen tarina, jossa on monia puolia, mutta se tuntuu hukkuvan kaiken viinan, tappelun ja seksin alle. En pidä itseäni kovin ahdasmielisenä, mutta useamman kerran kirjaa kuunnellessa lähinnä ällötti viinan läträäminen ja seksin harrastaminen kaikkien muiden kuin oman puolison kanssa.
Tarina tosiaan on hyvä, henkilöhahmoista kuoriutuu vähitellen esiin uusia puolia ja menneisyyden asioiden vaikutukset nykypäivään tulevat pala palalta esiin. Vanha emäntä viettää 80-vuotispäiviään, sukua ja tuttavia kokoontuu sitä juhlimaan. Päivän aikana vanhan emännän lapset selvittävät monimutkaisia suhteitaan ja miten sota on heihin kaikkiin vaikuttanut. Muiden henkilöhahmojen taustoja kerrotaan ja miksi he ovat sellaisia kuin ovat, mutta tilan nuori emäntä jää vähälle huomiolle vaikka hän on tarinassa mukana alusta loppuun. Jäin kaipaamaan jotain taustaa sille, miksi hän toimii niinkuin toimii. Ainoa viite hänen taustastaan oli tympeä vihjaus, että kaikki kampaajat ovat maksullisia naisia.
Plussaa siitä, että Peter Franzén on itse lukijana ja tarina sinänsä on kiinnostava. En silti tiedä, voisinko suositella tätä kirjaa. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi ällötys, mikä on harmi, koska kaiken ällöttävän alla on hyvä tarina. Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 4 (kirjan kuvauksessa on monta ihmistä), 31 (kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla), 42 (kirjassa on isovanhempia) ja 46 (kirjassa on sauna).

Ei kommentteja: