tiistai 28. toukokuuta 2013

Jonathan Glover: Ihmisyys


Tätä kirjaa suositeltiin luettavakseni. Tai suorastaan tyrkytettiin, että tämä pitäisi kaikkien lukea :) Ja minähän luin, vaikka Ihmisyys on melko raskasta luettavaa monella tapaa. Synkkien tapahtumien käsittelyn lisäksi siitä tekee raskaan välillä pitkätkin psykologiset selitykset ja pohdinnat. Luin kirjaa lähinnä iltaisin ja väsyneenä oli hetkittäin hankala keskittyä psykologian kiemuroihin. Toisaalta, samat psykologiaan liittyvät asiat toistuvat kirjassa, joten ne tulevat tutuiksi.
Ihmisyys kertoo 1900-luvun sodista ja kriiseistä, ensimmäisestä maailmansodasta Ruandan ja Jugoslavian sisällissotiin saakka. Kirja ei kuitenkaan etene vuosilukujen mukaisessa järjestyksessä ja eniten tilaa saavat Stalin ja Hitler. Odotin eniten Stalinin ajoista kertovaa osuutta, koska siitä olen muutenkin paljon lukenut. Ehkä näiden odotusten vuoksi juuri siinä kohtaa psykologiset pohdinnat tuntuivat kaikkein hankalimmilta tai suoraan sanottuna tylsimmiltä lukea. Stalin-osuuden jälkeen seurasi noin 100 sivua Hitleristä ja natsismista ja se taasen oli mielenkiintoinen.
Ihmisyyden lukemisesta on jo hetki ja nyt voin sanoa, että suosittelen sen lukemista kyllä kaikille. Loppujen lopuksi se on kiinnostava monellakin tapaa. Sotahistorian tapahtumista on kerrottu yksittäisten ihmisten ja tapahtumien kautta, itse ainakin opin paljon uutta asiaa myös. Jos taasen on psykologiasta kiinnostunut, niin sitäkin on kirjassa runsaasti, tosin enimmäkseen ryhmässä toimimisesta eikä niinkään yksittäisten ihmisten toiminnasta.

Ei kommentteja: