keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Tavoitteita ja toiveita vuodelle 2020

Olen luopunut uudenvuodenlupausten tekemisestä, mutta kaikenlaisia tavoitteita asetan itselleni vuoden alkaessa. En kuitenkaan ota stressiä niiden toteutumisesta. Nykyisin osa hauskuutta on tehdä bullet journaliin taulukoita ja tilastointeja, miten tavoitteiden täyttäminen etenee. Tämän vuoden alussa listasin tavoitteiden lisäksi toiveita, mitä kaikkea olisi kiva tehdä vuoden aikana. Tavoitteet ovat aika samoja vuodesta toiseen, joten bucket list -tyyppisistä toiveista tulee vähän vaihtelua :)


* Luen 52 kirjaa vuodessa ja täytän Helmet-lukuhaasteen kaikki kohdat
Tätä olen tavoitellut monta vuotta putkeen enkä ole kertaakaan onnistunut. Se on kuitenkin hyvä tavoite ja siksi vuodesta toiseen haluan tavoitella sitä. Viime vuonna en tainnut kirjoittaa edes kaikista lukemistani kirjoista tänne blogiin, mutta tarkoitus on taas sitäkin tavoitella.
* Musa-haaste
Helmet-kirjastoilla on lukuhaasteen lisäksi muitakin haasteita. Peli- ja leffahaasteet päätin unohtaa, vaikka paljon tulee pelattua ja katsottua leffoja. Sen sijaan Helmet-musahaasteeseen ajattelin osallistua tänä vuonna. Yksittäisen musiikkikappaleen tai edes kokonaisen albumin kuunteleminen kerran viikossa ei tunnu kovin vaativalta ja pidän ajatuksesta, että "pakotan" itseni kuuntelemaan ihan jotain muuta kuin yleensä kuuntelen. Musahaasteesta en tänne blogiini kirjoita, mutta kuuntelemani musiikin listaan julkiseen Youtube-soittolistaan.
* Katsottujen leffojen listaaminen
Tein jo viime vuonna listaa elokuvista, joita katsoin ja päätin jatkaa samaa tänä vuonna. Piirtelin bujoon "leffahyllyn", johon merkitsen katsomani elokuvat. En muista kovinkaan hyvin, mitä elokuvia olen nähnyt, mutta ehkä tämä kirjaaminen saa ne pysymään mielessä paremmin. Lisäksi on hauska seurata, kuinka paljon leffoja tulee oikeasti katsottua. 
* Tavaran vähentäminen
Tämä on ikuisuusprojekti, joka viime vuonna sujui aika hyvin loppujen lopuksi. Aloitin viime syksynä kodin järjestämisen verkkokurssin, joka on innoittanut tavaran vähentämiseen. Kurssi jatkuu vielä ja se todellakin kannustaa kodin järjestämiseen ja turhien tavaroiden poistamiseen. Tosin alkuinnostuksen jälkeen muu elämä on jyrännyt kodin järjestämisen yli, mutta nyt koitan taas innostua tästä.
* Bloggaamiseen panostaminen
Kirjoitan tämän tavoitteen tällekin vuodelle, vaikka enää en ole ihan varma, haluanko pitää kaikki blogini edelleen olemassa. Omat blogini tuntuvat olevan enimmäkseen muistikirjoja itselleni ja ajoittain enemmänkin taakka kuin kiva harrastus. Toisaalta, sitten kun pääsen vauhtiin, niin postauksia syntyy helposti. Haluaisin edelleen tietyt jutut kirjoittaa blogiin, joten en varmaan kokonaan osaa tätä lopettaakaan :)
* Elämän parempi järjestys
Tässä onkin tavoiteltavaa! Osaan olla järjestelmällinen, jos se tarkoittaa vaikkapa käyttämieni lankagrammojen kirjaamista ja tilastointia. Mutta joidenkin isompien ja tärkeämpien asioiden järjestelmällinen hoitaminen ei sujukaan niin hyvin. Olen todennut, että paremmin saan asioita hoidettua, kun olen aikatauluttanut ne ja kirjoittanut käsin itselleni listan, mitä teen milloinkin. Tätä pitäisi tehdä vain entistä enemmän ja suunnitella asioita pidemmälle. Viime vuonna aloitin bullet journalin käytön, mutta sinne en osaa kirjoittaa sekalaisia tehtävälistoja. Käytän edelleen bujon rinnalla muistivihkoa, johon teen päiväkohtaisia tehtävälistoja ja myös videopodcastieni muistiinpanot. Nämä ovat sellaisia nopeasti sutaistavia muistiinpanoja, joita en bujooni halua :)
* En lupaa laihduttaa
...mutta jotain pitäisi tehdä myös syomisen ja liikkumisen suhteen. Tämä liittyy hyvinkin vahvasti tuohon edelliseen kohtaan. Pitäisi varata aikaa myös liikkumiseen ja suunnitella paremmin syömisiään. Ihan liian helposti ajattelen, että nyt on sen verran kiire, etten ehdi liikkua tai tehdä ruokaa. Oikeasti aika harvoin on niin kiire.
* Käsityötavoitteet
...listaan käsityöblogiini :)
* Bucket list bingo 2020
Tämä lähti liikkeelle siitä, että juttelin erään kaverini kanssa, miten en ole käynyt taidenäyttelyssä pitkään aikaan ja että pitäisi varmaan kirjoittaa itselleen vuoden tavoitteisiin taidenäyttelyssä käynti. Siitä tuli mieleen, että voisihan sitä listata muitakin kivoja juttuja, joita haluaisi ainakin kerran vuoden aikana tehdä. Olin juuri tehnyt itselleni käsityöbingon vuodelle 2020 eli 5 x 5 ruudukon, jossa on erilaisia käsitöihin liittyviä juttuja, joita haluan vuoden aikana tehdä. Päätin tehdä samanlaisen bingoruudukon muista mukavista asioista, joita haluaisin vuoden aikana tehdä. Se sai nimekseen bucket list bingo :) Osa bingoruuduista on sellaisia, että ne voi toteuttaa vain tiettyyn aikaan vuodesta, osa taasen on sellaisia, että ne voi toteuttaa koska vaan.


Ei kommentteja: