torstai 7. tammikuuta 2016

Henning Mankell: Kiinalainen


Pohdiskelin, mitä lukisin Kirjan vuoden lukuhaasteen kohtaan nro 47 = kirja, joka pelottaa sinua. En tykkää mistään kauhukirjoista. Kerran erehdyin yhden sellaisen aloittamaan ja näin niin kamalia painajaisia seuraavana yönä, että kirja jäi kesken heti. Lukuhaasteen Facebook-ryhmästä löytyi onneksi sopiva ehdotus tähänkin kohtaan, joka ei kuulostanut liian pelottavalta eli Mankellin Kiinalainen. Isäni lukee innokkaasti pohjoismaalaisten dekkaristien kirjoja, joten Kiinalainen löytyi hänen kirjahyllystä lainaksi.
Olihan tämä pelottava kirja, muttei liian jännä. Perusdekkarin tarina kulkee koko ajan taustalla, vaikka välillä ollaan 1800-luvun Kiinassa ja USA:ssa. Kirja alkaa joukkomurhasta, joka tapahtuu pienessä ruotsalaiskylässä ja joukkomurhan syyt menevät pitkälle menneisyyteen. Välillä käydään nykypäivän Kiinassa ja Zimbabwessa. Kaikki tapahtumat kietoutuvat yhteen, mutta itseäni hieman jäi vaivaamaan Afrikka-osuus, että oliko se kovin tarpeellinen. Samat asiat olisi voinut käsitellä muutoinkin ja nyt niihin tuotiin mukaan ihan oikeita ihmisiä, kuten presidentti Mugabe.
Pelottavaksi kirjaksi tämä oli yllättävänkin mukava lukukokemus, muttei kuitenkaan yllä todella mukavien lukukokemusten joukkoon. Ehkä pitää lukea lisää Mankellin kirjoja, tämä taisi olla vasta toinen hänen kirjoittama teos, jonka luin. Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 6 (kirjan nimi on yksi sana), 8 (tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 43 (kirjassa on yli 500 sivua), 45 (kirja, joka pelottaa minua) ja 49 (jännityskirja tai dekkari).

Ei kommentteja: