keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Duane Swierczynski: Keikkakuski


Olimme mieheni kanssa alkuvuodesta ystävämme synttäreillä, jossa on perinteenä kierrättää epäonnistuneita joululahjoja. Eli jokainen vieras tuo paketin, jonka on saanut juuri joululahjaksi. Nämä sitten jaetaan vieraiden kesken onginnan muodossa :) Kun kaikilla ei välttämättä epäonnistuneita lahjoja ole tullut, niin ongintaan on varattu sekalaisia muitakin palkintoja ettei kukaan jäisi ilman pakettia. Me saimme onginnasta varmaankin juuri näitä sekalaisia palkintoja: kaksi kirjaa, hassun mainospaidan ja T-paidan olutpullolle :) Keikkakuski on näistä saaduista kirjoista toinen. Vähän epäillen tartuin tähän kirjaan, mutta se tulikin luettua nopeasti. Juoni tarjoaa yllättäviä ja hyvin vauhdikkaita käänteitä ja viimeisen sivun jälkeen piti vähän vielä miettiä, että mitenkäs tähän loppuratkaisuun päädyttiinkään. Kirjan päähenkilö on mykkä Patrick, joka on kokenut kuski pankkiryöstäkeikoille. Tällä kertaa pankkiryöstö Philadelphiassa menee pahasti pieleen ja saaliin perässä on niin paikallinen italialainen kuin venäläinen mafia, entisiä ja nykyisiä etsiviä ja sekalainen joukko muitakin ihmisiä. Ei ihan perinteinen dekkari, mutta oikein mukava ja paikoin hauskakin lukukokemus.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 8 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin), 16 (en ole ikinä ennen kuullut kirjasta), 17 (kirjassa juhlitaan = päähenkilö on yksissä juhlissa kuokkavieraana), 30 (viihteellinen kirja) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

tiistai 26. tammikuuta 2016

Antony Beevor: Stalingrad


Sain tämän kirjan mieheltäni joululahjaksi. Ei kovin romanttinen lahja, mutta hyvin mieluisa kyllä :) Lukeminen vain sujui kovin hitaasti, vaikka kirja onkin mukavan tarinamainen tiukasta historiatiedosta huolimatta. Kirjan keskivaiheilla oli kyllä kappaleita, joissa päivämäärät, joukkojen vahvuudet ja muut numerotiedot olivat sen verran tiiviisti peräkkäin, että tarinamaisuus jäi taka-alalle. Nimensä mukaisesti kirja kertoo Stalingradin taisteluista toisen maailmansodan aikana ja molempien puolten, Saksan ja Neuvostoliiton näkökulmista. Kirjan mielenkiintoisinta antia on tavallisten sotilaiden päiväkirjamerkinnät yms, jotka kertovat pienistä yksityiskohdista ja arkisista asioista. Toki taisteluista on paljon faktaa myös, mutta itseäni kiinnostaa myös tuollaiset pienet asiat, jotka tapahtuivat suurten taistelujen taustalla. Osa näistä pienistäkin yksityiskohdista on karmivia, kuten se, että tienviittana käytettiin teurastetun hevosen jalkaa, koska kaikki mahdolliset polttopuut kuten tienviitan keppi, oli otettu poltettavaksi. Luin kirjaa, kun ulkona paukkui pakkanen kahdessakymmenessä asteessa ja ylikin. Oli helppo samaistua siihen, kuinka kamalaa sotilailla on ollut hytistä pakkasessa ilman kunnollisia varusteita, suojaa ja ravintoa.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 8 (en ole aikaisemmin lukenut tämän kirjailijan tuotantoa), 14 (historiaa käsittelevä tietokirja), 25 (kirjassa on yli 500 sivua), 28 (perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja = sekä mieheni että lapseni ovat kiinnostuneita toisesta maailmansodasta ja lapseni kiinnostus historiaa kohtaan on lähtenyt juuri siitä jo alle kouluikäisenä), 42 (2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja = Venäjä on ollut tällä vuosituhannella sodassa ainakin Georgian ja Tsetsenian kanssa) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

perjantai 8. tammikuuta 2016

Helmet-lukuhaaste 2016

Tämän vuoden lukuhaasteeseen on merkitty 50 kohtaa. Koitan täyttää jokaisen kohdan jollakin kirjalla ja kaiken kaikkiaan lukea vuodessa 52 kirjaa. Viimevuotiseen tapaan merkkaan lukemani kirjan plus-merkillä jokaiseen kohtaan, johon se sopii. Toisiin kohtiin tulee monta kirjaa ja toisiin ehkä vain yksi. Tähän listaan päivitän niitä plus-merkkejä aina, kun yksi kirja tulee luettua ja olen siitä oman blogitekstinkin vielä kirjoittanut.



1. Ruuasta kertova kirja +++
2. Matkakertomus ++++++
3. Kirjassa rakastutaan +++++++++++++++++++++
4. Maahanmuuttajasta, turvapaikanhakijasta tai pakolaisesta kertova kirja ++++++
5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman
6. Kirjastosta kertova kirja +
7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani - maalla ja kaupungissa" sopiva kirja +
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin ++++++++++++++++++++
9. Sinulle vieraalla kielellä (eli ei omalla äidinkielelläsi) tai murteella kirjoitettu kirja ++
10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja ++
11. Sarjakuvakirja +++
12. Näytelmä
13. Kirjan nimi on kysymys +
14. Historiaa käsittelevä tietokirja +++
15. Kirjan kansi on mielestäsi ruma +++
16. Et ole ikinä ennen kuullut kirjasta ++++++++++++++++
17. Kirjassa juhlitaan ++++++++
18. Lastenkirja +
19. Kirjan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi ++
20. Kirjan nimi viittaa vuorokauden aikaan ++
21. 1700-luvulla kirjoitettu kirja +
22. Kirjassa mukana Marilyn Monroe (syntymästä 90 v.) +
23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja (Miina Sillanpään, Suomen ensimmäisen naisministerin syntymästä 150 v.) +
24. Kirjasammon päivän täkynä vuonna 2016 ollut kirja +
25. Kirjassa on yli 500 sivua +++++
26. Elämäkerta tai muistelmateos ++++
27. Afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja +
28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja ++
29. Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja +++
30. Viihteellinen kirja +++++
31. Olympialaisista kertova kirja +
32. Kirjassa on myrsky +++
33. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja +
34. Keskustelua herättänyt kirja +
35. Kirjassa ollaan avaruudessa ++
36. Kokoelma esseitä tai kolumneja +
37. Kirjan nimi viittaa vuodenaikaan +++
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja +
39. Nobel-voittajan kirjoittama kirja +
40. Eläkeläisen suosittelema kirja
41. Kirjassa lähetetään kirjeitä +++
42. 2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja ++
43. Kirjassa mukana Pablo Picasso (syntymästä 135 v.) +
44. Kirjassa joku kuolee ++++++++++++++++++++++++
45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja +++++
46. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja +
47. Eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja +
48. Kirjassa on alle 150 sivua ++++++
49. Vuonna 2016 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


torstai 7. tammikuuta 2016

Lukuhaaste, mennyttä ja tulevaa


Viime vuonna osallistuin Kirjan vuoden lukuhaasteeseen, joka sopi mainiosti yhteen oman lukutavoitteeni kanssa, molemmissa piti lukea 52 kirjaa vuodessa. Jäin molemmissa 9 kirjan päähän tavoitteestani, kun luin vuodessa vain 43 kirjaa ja lukuhaasteessa jäi 9 kohtaa tyhjäksi. En ole vielä kertaakaan päässyt tavoitteeseeni eli pysynyt koko vuotta kirja viikossa -tahdissa, vaikka olen sitä koittanut jo useamman vuoden ajan. Mutta koitan sitä taas tänäkin vuonna ja koska lukuhaasteeseen tuli jatkoa, niin osallistun myös siihen tottakai. Tämän vuoden Helmet-lukuhaasteessa on taas vähän erilaisia haastekohtia kuin viimevuotisessa haasteessa. Äkkiseltään tämän vuoden haaste kuulostaa haastavammalta, mutta tykkään kyllä monesta sen kohdasta. Joululahjaksi saaduilla kirjoilla pääsen jo hyvään alkuun lukuhaastetta. Tosin lukutahti on ollut hidas vuoden ensimmäisinä päivinä, yhtä ja samaa kirjaa olen lukenut jo monena iltana ja aina nukahtanut muutaman sivun jälkeen :)

P.S. 52 kirjan lukeminen vuodessa on ollut uudenvuodenlupaukseni jo monta vuotta, muutkin lupaukset säilyvät suurinpiirtein samoina vuodesta toiseen. Katsoin, mitä olin kirjoittanut lupauksista vuosi sitten ja totesin, että näillä samoilla mennään tämäkin vuosi :)

Henning Mankell: Kiinalainen


Pohdiskelin, mitä lukisin Kirjan vuoden lukuhaasteen kohtaan nro 47 = kirja, joka pelottaa sinua. En tykkää mistään kauhukirjoista. Kerran erehdyin yhden sellaisen aloittamaan ja näin niin kamalia painajaisia seuraavana yönä, että kirja jäi kesken heti. Lukuhaasteen Facebook-ryhmästä löytyi onneksi sopiva ehdotus tähänkin kohtaan, joka ei kuulostanut liian pelottavalta eli Mankellin Kiinalainen. Isäni lukee innokkaasti pohjoismaalaisten dekkaristien kirjoja, joten Kiinalainen löytyi hänen kirjahyllystä lainaksi.
Olihan tämä pelottava kirja, muttei liian jännä. Perusdekkarin tarina kulkee koko ajan taustalla, vaikka välillä ollaan 1800-luvun Kiinassa ja USA:ssa. Kirja alkaa joukkomurhasta, joka tapahtuu pienessä ruotsalaiskylässä ja joukkomurhan syyt menevät pitkälle menneisyyteen. Välillä käydään nykypäivän Kiinassa ja Zimbabwessa. Kaikki tapahtumat kietoutuvat yhteen, mutta itseäni hieman jäi vaivaamaan Afrikka-osuus, että oliko se kovin tarpeellinen. Samat asiat olisi voinut käsitellä muutoinkin ja nyt niihin tuotiin mukaan ihan oikeita ihmisiä, kuten presidentti Mugabe.
Pelottavaksi kirjaksi tämä oli yllättävänkin mukava lukukokemus, muttei kuitenkaan yllä todella mukavien lukukokemusten joukkoon. Ehkä pitää lukea lisää Mankellin kirjoja, tämä taisi olla vasta toinen hänen kirjoittama teos, jonka luin. Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 6 (kirjan nimi on yksi sana), 8 (tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 43 (kirjassa on yli 500 sivua), 45 (kirja, joka pelottaa minua) ja 49 (jännityskirja tai dekkari).

maanantai 4. tammikuuta 2016

Sven Hassel: Tuomittujen legioona

Omassa kirjassani oli niin repalaiset kannet, että lainasin kuvan tuolta: https://kirja.elisa.fi/ekirja/tuomittujen-legioona-kuolema-telaketjuilla

Miesystäväni lainasi tämän kirjan vuosi sitten jouluna isältäni ja se on pyörinyt meillä nurkissa palauttamattomana. Kun ei taas ollut mitään luettavaa, niin nappasin tämän luettavakseni. Kirjassa on siis kaksi kirjaa yhdessä, luin Tuomittujen legioonan ja aloitin toista osaa eli Kuolema telaketjuilla. Hyvin pian totesin, että ehkä jätän toisen osan lukematta. Ensimmäisessä kirjassa käydään jo läpi koko toinen maailmansota ja moni kirjan hahmoista kuolee. Toisessa kirjassa kaikki taas ovatkin hengissä ja kerrotaan uudemman kerran samoista tapahtumista.

Tanskalainen Sven Hassel liittyi vapaaehtoisena Saksan armeijaan, josta koitti paeta ja kiinni jäätyään joutui sotavankileirille ja sieltä sotaan rangaistusjoukoissa. Kirja alkaa sotavankileiriltä ja päättyy toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, välissä nähdään monta eri taistelua. Ja monta naista. Tulipahan luettua, mutta taitaa tosiaan jäädä tähän Hasselin tuotannon lukeminen.

Kirjan vuoden lukuhaasteessani tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut), 8 (tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 10 (suositun kirjailijan ensimmäinen kirja) ja 50 (kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin minä).

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Brenda Novak: Väärää verta


Tämänkin kirjan olen saanut ystävältäni. En ole viime vuosina kovin innokkaasti dekkareita lukenut, joten on hyvä, että välillä sellainen tuodaan suoraan käteen :)
Väärää verta -kirjassa pääosassa on nuori nainen, joka on valittu kotikaupunkinsa poliisipäälliköksi ja tästä valinnasta moni ei pidä. Kaupunkia ravistelee sarja laittomasti maahan pyrkivien meksikolaisten murhia ja nuoren poliisipäällikön kykyä selvitä rikosten selvittämisestä epäilee moni. Kaupungin eräs suurtilallinen pyytää yksityisessä etsivätoimistossa työskentelevän aviottoman poikansa avuksi murhia selvittämään ja sekään ei kaupunkilaisia miellytä. Juonittelua, ampumisia ja muita dekkarille tyypillisiä juonenkäänteitä on runsaasti, mutta romantiikkaa ei myöskään täysin unohdeta. Runsaista juonenkäänteistä huolimatta kertomusta oli helppo seurata ja loppuratkaisukin hieman yllätti.
Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut), 8 (tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 12 (ystävän suosittelema kirja) ja 51 (dekkari).


lauantai 2. tammikuuta 2016

David Lagercrantz: Jag är Zlatan Ibrahimovic


Mieheni osti tämän kirjan kirpparilta itselleen, mutta kun minulta loppui taas kerran lukemiset kesken, niin nappasin kirjan häneltä :)

Kirja kertoo Ruotsin tunnetuimman jalkapalloilijan elämäntarinan hänen omin sanoin. En ole suomennosta lukenut, joten en tiedä, miten hyvin siinä tulee esiin Zlatanin oma "ääni", mutta ainakin tässä alkuperäiskielisessä kirjassa teksti oli mielenkiintoisen erilaista verrattuna moneen muuhun lukemaani ruotsinkieliseen kirjaan. Ja onhan Zlatanin tarina mielenkiintoinen! Välillä nälkää nähneestä ja polkupyöriä varastaneesta pikkupojasta tuli huikeita summia tienaava ja maailmankuulu jalkapalloilija. Kirjassa vilahtelee tottakai myös muita jalkapallon suuria nimiä, mutta heitä mielenkiintoisempana pidin sitä, mitä kirja kertoo eri maiden ja joukkueiden fanikulttuureista. Ajatukseni siitä, että joskus vielä haluan Milanoon katsomaan paikallispeliä vain vahvistui :)

Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut), 8 (tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 14 (tositapahtumiin perustava kirja), 22 (elämäkerta), ehkä myös 24 (paljon kirjan tapahtumista on Milanossa, jossa olen aina halunnut käydä) ja 50 (kirja kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin minä).