sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Virpi Hämeen-Anttila: Toisen taivaan alla


Ehdin kerrankin ensimmäisenä varaamaan kasan kirjoja, jotka olivat tyrkyllä Facebookin Roskalava Turku -ryhmässä. Iso kasa kirjoja ilmaiseksi ja tämä oli niiden joukossa. Otin sen luettavakseni samana iltana, kun olin kirjat hakenut.
Kirjassa on kaksi päähenkilöä, Olivia ja Miia. Olivia on Australiassa syntynyt, Uudessa Seelannissa varttunut skotlantilaisen isän ja polynesialaisen äidin tytär. Kirjavasta taustastaan huolimatta Olivia on omasta mielestään ensisijaisesti englantilainen, koska on asunut maassa kauan. Hän myös haluaa salata taustansa, koska on lapsuudessaan kokenut rasismia. Olivia on ollut naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja heidän poikansa, Matthew haluaa tutustua myös isänsä synnyinmaahan ja etsiä sukulaisiaan, joihin perhe ei ole koskaan pitänyt yhteyttä. Matthew eli Matti päätyy lavastajaksi suomalaiseen elokuvaprojektiin, jossa tapaa tuotantoassistenttina toimivan Miian.
Toisen taivaan alla käsittelee laajasti eri taustoista olevia pareja ja sellaiseksi aikovia. Rasismi ja ennakkoluulot ovat tarinassa mukana, mutta pysyvät enemmän taustalla. Olivia muistelee lapsena kokemaansa rotusyrjintää, mutta omaa silti syrjiviä ajatuksia itsekin. Olivia on ajatustensa kanssa välillä suorastaan raivostuttava henkilöhahmo, vaikka hänen ajatusmaailmaa voi ymmärtääkin. Vaikka Miia on toinen päähenkilö, jonka kertoman kautta tarina etenee, niin hän kuitenkin jää Olivian ja Matin tarinoiden varjoon. Matin elämäntarinaa kerrotaan Miian kautta. Toki Miian menneisyydestä kerrotaan myös, mutta se jää jotenkin irralliseksi tarinan kannalta.
Melkein harmitti, kun kirja loppui. Mielenkiintoisista henkilöhahmoista ja heidän jo kuolleista sukulaisistaan olisin lukenut mielelläni enemmänkin :) En ole aikaisemmin lukenut Virpi Hämeen-Anttilan kirjoja, mutta tämän jälkeen kiinnostaa hänen muukin tuotanto.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtaan 1 eli kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin. Jos kovin löyhästi tulkitsisin haasteen sääntöjä, niin tämä sopisi myös kohtaan 48 eli kirjaksi, jossa kerrotaan jostakin alkuperäiskansasta. Aboriginaalit mainitaan Olivian lapsuudesta kerrottaessa, mutta en silti laske tätä kirjaa sopivaksi tuohon haasteen  kohtaan.

Ei kommentteja: