torstai 1. helmikuuta 2018

Värityskirjakalenteri


Viime vuoden kalenterissani pystyi vaihtamaan kansikuvaa, mutta tämä Virkkukoukkusen muistivihosta irroitettu sivu oli siinä koko vuoden. Tykkäsin kuvasta niin, että siirsin sen tämän vuoden kalenteriini, en tosin enää kanteen. 

Reilu vuosi sitten joulun alla luin ensimmäisen kerran bullet journalista eli bujosta ja ihastuin heti. Ensimmäisenä lukemaani Hesarin artikkeliin ei näköjään pääse ilman kirjautumista, mutta bujosta on kirjoittaneet mm. ET-lehti ja Kodin kuvalehti. Bullet journal ja bujo -hakusanoilla löytyy valtavat määrät niin artikkeleita kuin kuvia erilaisista bujoista. Viime vuoden alusta en bujoa aloittanut, vaikka into oli kova, koska tarkkaan valittu kalenteri oli jo hankittuna. Ja kun katselin muiden täydellisiä bujosivuja viime vuoden ajan, totesin, että ehkä se ei kuitenkaan ole minun juttuni. Haluaisin bujoni olevan aivan täydellinen ja epäilin, etten jaksa kuitenkaan kaikkia muistiinpanoja kirjoittaa täydellisellä käsialalla ja koristella jokaista sivua. Muutaman vuoden olen pitänyt kalenterin rinnalla erillistä muistivihkoa, johon huitaisen nopeasti tehtävälistoja ja muita muistiinpanoja. Ajatus, että nämä pitäisi kirjoittaa kauniilla käsialalla ja huolellisesti, ei vaan tuntunut omalta. En siis luovu erillisestä muistivihosta ainakaan vielä, mutta askel kohti bujoa on nyt otettu, koska askartelin tämän vuoden kalenterin itse ja siinä on joitakin bujo-elementtejä.


Tämän vuoden kalenterini pohjana on mandala-värityskirja, jonka kannen tekstin ja kuvaa peitin Virkkukoukkusen muistivihosta irrotetulla sivulla. Kansien koristelun jälkeen päällystin kirjan kontaktimuovilla ja virittelin avoimeen reunaan kuminauhan, jolla kirja pysyy kiinni. En ole ihan täysin tyytyväinen kanteen, olisi pitänyt peittää alkuperäistä kansikuvaa enemmän, mutta menköön nyt noin.


Värityskirjassa oli 53 aukeamaa, jossa on toinen sivu tyhjä ja toisella on väritettävä kuva. Lisäksi oli muutama muu aukeama, jotka olivat joko tyhjiä tai niissä oli tekstiä. Värityskuvia on erilaisia, jotkut täyttävät koko sivun, jotkut ovat yksittäisiä mandaloita ja joillakin sivuilla on monta pientä mandalaa. En ole aikaisemmin ollut mikään värityskuvien ystävä, mutta ajattelin, että tästä olisi hyvä aloittaa ja värittää yksi kuva viikossa. Erehdyin jo yhtä kuvaa värittämään myös tusseilla. Vaikka ne eivät kirjoittaessa mene kovin helposti sivuista läpi, niin värittäessä näköjään menivät. Siitä en tosian kuvaa ottanut.


En erityisemmin välitä aforismeista, mutta kun sopiva aforismisivu tuli vanhassa Kotoliving-lehdessä vastaan, niin nappasin sen talteen ja nyt se löysi paikkansa kalenteristani. Ennen vanhaan kirjoittelin kalenterini täyteen runoja, mutta nyt ei enää sellainen innosta. Aforismin viereen pääsi myöskin jostain lehdestä repäisty nätti kuva. Tällä värityskirjan alussa olevalla aukeamalla oli tekstiä, jonka halusin peittää.


Oikeassa bujossa on usein heti alussa vuosinäkymä ja sellaisen halusin myös tähän askartelemaani kalenteriin. Kuukauden kalenterin vieressä on tilaa muistiinpanoille, mitä tärkeitä päiviä kyseisessä kuukaudessa on. Kuukausikohtaiseen kalenteriin merkitsin myös viikkojen numerot, koska yllättävän usein niitä tunnun tarvitsevan. Tein mahdollisimman simppelin vuosiaukeaman, koska mielestäni tämä saakin olla vähän tylsä :)


Kalenterini alkupuolelle tuli myös sivu, jolla voin seurata lukemiani kirjoja. Tavoitteenani on lukea kirja viikossa ja ajattelin, että tätä olisi helpompi seurata, jos kirjan luettuani aina väritän tältä sivulta yhden kirjan. Tilaa on sen verran, että kirjan nimenkin mahtuu kirjoittamaan. Tämä on ehkä kalenterini bujomaisin sivu. Tai tälläisinä minä näen muiden bujot = kauniita sivuja, joille voi väritellä tai merkitä asioita, kun ne on tehnyt.


Lopuksi vielä varsinainen kalenteriaukeama ennenkuin olen sitä alkanut täyttää. Kokeilin ensi alkuun paria erilaista sivun jakamistapaa, mutta tämä tuntui parhaalta. Ilman suurempaa mittailua saan tyhjän sivun jaettua vaakasuunnassa seitsemään osaan, koska käyttämäni viivotin on siihen juuri oikean kokoinen :) Vaakarivit jaan vielä kahtia, reunimmaiseksi vasemmalle tulee päivän muistettavat menot ja muut asiat, toinen puolisko on päiväkohtaisia muistiinpanoja varten. Ennen vanhaan kalenterini oli minikokoinen päiväkirja ja sellaista olen kaipaillut. Aukeaman toisella sivulla on väritettävä kuva ja tällä siinä näkyy myös mikä viikko on menossa ja sen vieressä on vielä tammikuun kuukausinäkymä, vaikkei se tässä kuvassa näy. Jos viikon numero tai kuukausinäkymä ei sopivasti värityskuvaan uppoa, niin sitten en sitä laita - onhan kalenterin alussa kuitenkin koko vuoden kalenterinäkymät.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen olen ihan tyytyväinen ideaani askarrella värityskirjasta kalenteri. Ajatus, että aina sunnuntai-iltana värittelisin seuraavan viikon kuvan ja täyttäisin samalla seuraavan viikon muistettavat asiat ei ole ihan täysin toiminut. Haluaisin merkitä muistettavia asioita jo aikaisemmin ja ajan varaaminen värittelyä varten ei ole aina onnistunut. Sen verran pitää siis korjata omaa aikataulua, että viikkokalenteri pitää tehdä vähän aikaisemmin ja kuvan värittämiselle pitää ihan oikeasti aikatauluttaa aikaa. Haluan kuitenkin varata itselleni aikaa aina yhden kuvan värittämistä varten, mutta ehkä jokin muu ajankohta kuin sunnuntai-ilta voisi olla parempi.

1 kommentti:

Susanna maalta kirjoitti...

Kiva oli päästä kurkkaamaan bujoasi. Tuo minua arvelluttaa bujoilusta, että mistä aika. Minulla ei muuta olekaan, kuin aikaa (niinhän sitä luulisi), mutta silti minusta tuntuu, että jäisi koristelematta, värittämättä yms. Just just ehdin tavalliseen kalenteriin menemiseni kirjata.
Voi Mammilda! Tuhannet kiitokset ihanasta Ystävänpäivä- ylläristä! Olen aivan sanaton. Miten sinä nyt minulle tuollaista ilahdutuspostia lähetit. Tyttäreni tuossa kärttää niitä kyniä, mutta ne on MINUN.