keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Reko Lundan, Tina Lundan: Viikkoja, kuukausia


Ostin tämän kirjan jo viime vuoden puolella kirpparilta ihan vain lukuhaastetta varten. En muista, mikä lukuhaasteen kohta tällä kirjalla silloin piti täyttää, mutta joka tapauksessa luin tämän vasta nyt ja tänäkin vuonna Viikkoja, kuukausia sopii moneen haastekohtaan.
Kirja etenee päähenkilöinä olevan avioparin, Akin ja Minnan, kirjoittamien päiväkirjamaisten merkintöjen kautta. Ajattelin jo kirjan ostaessani, että kirjailijat ovat aviopari, mutta vasta kirjan luettuani varmistin asian ja myös sen, että kirja on todellisiin muistiinpanoihin perustuva. Kirjailijapari kertoo omasta elämästään ja ajatuksistaan, kun aviomiehellä todetaan aivokasvain. Sairaalajaksoja ja parempia kausia katsotaan siis sekä sairastuneen että aviopuolison näkövinkkelistä. On hankala kirjoittaa oikein mitään tästä kirjasta, koska tuntuu väärältä sanoa, että tuskastumisia ja huonoja fiiliksiä aviopuolisoa kohtaan on molemmin puolin. Toisaalta juuri se tekee kirjasta suorastaan raadollisen rehellisen eikä tätä voi lukea vain romaanina.
Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 14 (valitsin kirjan takakannen tekstin perusteella), 17 (kirjan kannessa on sinistä ja valkoista), 20 (kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö) ja 47 (kirja täyttää vähintään kahden haastekohdan kriteerit).

Ei kommentteja: