lauantai 31. joulukuuta 2016

Kari Kallonen, Petri Sarjanen: Lauri Törni 1919-1965

Ostin tämän kirjan miehelleni lahjaksi, mutta ennenkuin hän ehti sitä lukemaan, niin minä nappasin sen luettavakseni. En ollut kouluaikoina mitenkään kiinnostunut historiasta, kaikista vähiten sotahistoriasta, mutta ympärillä olevien historiaintoilijoiden vuoksi olen minäkin vähitellen kiinnostunut aiheesta. Tämän kirjan ostin ihan sen vuoksi, että sattui löytymään halvalla ja ajattelin sen sopivan miehelleni lahjaksi. Lauri Törnistä etukäteenkin jotain jo tiesin, en vähiten sen vuoksi, että suosikkibändimme Sabaton on tehnyt hänestä laulun.
Kirja ensimmäisessä kappaleessa ollaan Vietnamissa, mutta sen jälkeen se seurailee järjestelmällisesti Törnin elämää alkaen lapsuudesta Viipurissa. Paljon asiaa on tiivistetty alle 300 sivuun, tietyt asiat saavat enemmän sivuja ja jotkin ohitetaan yhdellä lauseella. Lapsuutta ja nuoruutta Viipurissa käsitellään melko pitkälti, mikä on kyllä minun mielestäni mielenkiintoista, mutta yhtä perusteellisia selostuksia olisin halunnut lukea monista muistakin elämänvaiheista. Lauri Törnistä voi olla montaa mieltä, tämä kirja esittelee eri puolia hänestä, ehkä kuitenkin korostaen hyviä puolia. Jonkinlainen ennakkokäsitys minulla oli henkilöstä ja tämä kirja lisäsi siihen käsitykseen paljon inhimillisyyttä. Pitää varmaan lukea muitakin kirjoja samasta herrasta, jotta saan monipuolisemman käsityksen.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 14 (historiaa käsittelevä tietokirja), 26 (elämäkerta tai muistelmateos), 29 (kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja), 44 (kirjassa joku kuolee) ja 45 (suomalaisesta miehestä kertova kirja).



Ei kommentteja: