sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Ostoslistoja ehkä vuodelta 2014

Olen taas unohtanut lisäillä tänne löytyneitä ostoslistoja. Kuulun kyllä Facebookin Löydetyt kauppalaput -ryhmään, mutta en sielläkään kovin usein jaa löytöjäni. Nyt alan sentään lähestymään sitä, että löytämäni ja tänne päivittämäni listat eivät olisi kovin monen vuoden takaa :) Nämä kaksi alla olevaa on todennäköisesti löytynyt lähikaupastamme vuonna 2014, en valitettavasti ole merkinnyt niihin tarkempia tietoja.


Käsiala ja kieli vaihtelee, joten ehkä ostoslistaa on kirjoittanut vähintään kaksi ihmistä. Muutoin kaikki on selvää, mutta viimeistä en tiedä. Saltanettar? Vai voisiko se olla salta nötter?


Siisti ja selkeä kauppalappu, tykkään tästä käsialasta!

lauantai 19. marraskuuta 2016

Birgitta Hurme: Lootuslampi


Taas kirja, jonka nappasin jumppapaikkani kirjahyllystä lainaan sen enempää katsomatta. Intia-aiheinen kirja kuulosti hyvältä ja ihan kivaa luettavaa Lootuslampi olikin alkuun. Jossain kohtaa alkoi ärsyttää päähenkilön lapsellisuus ja jutut muutoinkin. Olin jo kirjan loppupuolella, kun katsoin kirjan kantta sen verran, että huomasin sen kirjoittajan olevan suomalainen :) Ehkä se vähän selittää kirjan paikoitellen jotenkin naiivia tai paremminkin epäuskottavaa tyyliä. Lootuslampi kertoo 1800-luvun Intiasta ja siellä asuvasta siirtomaaperheen tyttärestä Angelasta. En tiedä, miten hyvin 90-luvulla Suomessa kirjoitettu kirja voi uskottavasti kuvata siirtomaaherrojen elämää Intiassa. Pääosassa on Angelan maalaaminen ja rakkauselämä, mutta taustalla vilahtelee paljon henkilöitä ja pilkahduksia maisemista. Tulipahan luettua ja ehkä voin suositella kirjaa Intia-aiheisista kirjoista pitäville, vaikka melkoisen kevyttää hömppää tämä oli

Lukuhaasteessa tämä sopii ainakin kohtiin: 3 (kirjassa rakastutaan), 4 (maahanmuuttajasta kertova kirja), 17 (kirjassa juhlitaan) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

perjantai 18. marraskuuta 2016

Ostoslistoja vuoden 2015 alkupuolelta


Lähikaupasta 23.1.2015 löytynyt ostoslista, jossa on paljon asiaa ja osa siitä tiivistetty lyhenteiksi kuten cr.fr.


Tämäkin on löytynyt lähikaupastamme ja kirjanpitoni mukaan 30.3.2015. Ihanan selkeää ja lista alkaa hyvin yksityiskohtaisesti, mutta sitten menee epäselvemmäksi. Onko näkki näkkileipää vai jotain muuta :)

Ian Bowie: Giants come from Finland


Nappasin tämän kirjasen taas jumppapaikkani lainaushyllystä sen enempää sitä tutkimatta. Kotona selvisi, että kyseessä taitaa olla laivanrakennusfirman mainoskirjanen. Isoja kuvia ja vähän tekstiä, mutta ihan hauskasti tässä kerrotaan hieman yleisempiäkin asioita Suomesta eikä pelkästään keskity oman laivanrakennustaidon kehumiseen. Kirjanen kertoo enemmän isojen loistoristeilijöiden kuin ruotsinlaivojen rakentamisesta ja siksi siitä löytyi itsellenikin vieraita asioita, kuten laivalla sijaitseva koripallokenttä :)

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 9 (minulle vieraalla kielellä kirjoitettu kirja), 11 (sarjakuva) ja 48 (kirjassa on alle 150 sivua)

torstai 17. marraskuuta 2016

Danielle Steel: Torjuttu totuus


En ole ennen Steelin kirjoja lukenut ja tämän jälkeen en halua varmaan lukeakaan. Odotin kivaa ja kevyttää hömppää, mutta sitä oli tarjolla vain hetkittäin. Tiedän, että jotkut eivät lue amerikkalaisia dekkareita, koska ne ovat niin raakoja ja kamalia verrattuna pohjoismaisiin vastineisiinsa ja nyt tuntuu, että hömppäkirjojakin vaivaa sama asia. Ehkä aloitin ihan väärästä kirjasta Steelin kirjojen lukemisen, kun tälläinen fiilis tuli. Torjuttu totuus kertoo Gracesta, joka ampuu isänsä pian äitinsä hautajaisten jälkeen, kun isä taas kerran raiskaa hänet. Grace joutuu vankilaan ja sieltä vapauduttuaan salaa menneisyytensä kaikilta, kunnes rakastuu pomoonsa ja menee tämän kanssa naimisiin. Gracen menneisyyden kaikki asiat revitään auki ja tuodaan julkisuuteen, kun hänen aviomiehensä lähtee mukaan politiikkaan ja koko perhe saa kärsiä siitä. Ja ihan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, niin tarinassa Grace myös pahoinpidellään kadulla, huumataan valokuvaajan studiolla, hän saa keskenmenon ja ehdonalaisvalvojakin lähentelee. Minun makuuni tässä oli vaan ihan liikaa huonoja asioita. Ja myös ikäviä yhtäläisyyksiä viime aikojen uutisiin, miten yhteisön kunnioittama mies onkin kodin seinien sisäpuolella hirviö ja miten lehdet repivät toinen toistaan rumempia otsikoita julkkisten elämästä.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 3 (kirjassa rakastutaan), 8 (en ole aikaisemmin lukenut kirjailijan tuotantoa), 16 (en ollut ennen kuullut kirjasta) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

torstai 10. marraskuuta 2016

Taina Latvala: Paljastuskirja


Lainasin tämän kirjan kirjastosta ainoastaan siksi, että saisin kirjahaasteen Marilyn-kohdan suoritettua. Omasta kirjahyllystäni löytyy kyllä muutama Marilyn Monroe -aiheinen kirja, mutta en halunnut nyt niistä yhtäkään lukea uudestaan tähän lukuhaasteeseen. Kirjahyllystäni löytyvät kirjat ovat enemmän tai vähemmän faktoihin perustuvia elämäkertoja, Paljastuskirjassa Marilyn on sivuosassa. Paljastuskirjan päähenkilö on töissä iltapäivälehdessä ja tapailee Suomen ulkoministeriä, jolle ei tietenkään voi kertoa työstään, vaan väittää olevansa hautausmaalla töissä ja nimeltään Marilyn. Melkoisen kepeää luottavaa salasuhteesta ja iltapäivälehtien klikkiotsikoista. Paljastuskirja ei suosikkikirjojeni joukkoon nouse, mutta ei sen lukeminen mitenkään vastenmielistäkään ollut.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 3 (kirjassa rakastutaan), 8 (en ole aikaisemmin lukenut kirjailijan tuotantoa), 15 (kirjan kansi on mielestäni ruma) ja 22 (kirjassa mukana Marilyn Monroe).

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Pertti Jarla: Fingerpori - Tutkanpaljastin


Jumppapaikkani kirjahyllystä lainattu oli tämä sarjakuvakirja. Mieheni sen luki ennen minua ja hörähteli lukiessaan useampaan kertaan. Itse lukaisin Tutkanpaljastimen eräänä iltana ja täytyy myöntää, että pari vitsiä jäi varmaan ymmärtämättä :) Mutta kyllä minäkin ääneen nauroin välillä.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 11 (sarjakuvakirja), 45 (suomalaisesta miehestä kertova kirja) ja 48 (kirjassa on alle 150 sivua).

tiistai 8. marraskuuta 2016

Maeve Binchy: Seitsemän talvista päivää


Jumppapaikkani kirjahyllystä lainattu kirja, jonka olen jo hyvän aikaa sitten palauttanutkin ja sen jälkeen tämä on taasen lähtenyt jollekin lainaan, koska ei pariin viime kertaan ole siellä kirjahyllyssä näkynyt. Tykkään kyllä kovasti tuosta jumppapaikkani ideasta, että siellä on pieni määrä kirjoja, joita voi lainata. Kirjoissa tuntuu olevan vaihtuvuuttakin eli aina välillä jokin niistä ehkä jää pidemmäksi aikaa tai jopa kokonaan jollakin lainaan, mutta tilalle on tullut aina uusiakin.
Nappasin tämän kirjan sen enempää sen takakantta lukematta, kun ajattelin tämän olevan mukavaa hömppää. Sellaista se olikin, vaikka kirjassa sivuttiin vaikeitakin asioita teiniraskauksista nuorisorikollisiin. Pääasia oli kuitenkin Irlannin hieman syrjäiseen kolkkaan perustettu hotelli ja sen ensimmäisen viikon hotellivieraat. Pidin kirjasta paljon, mutta jälkeenpäin ajatellen siinä oli hieman liikaa johdattelua aiheeseen ennenkuin hotellia alettiin tehdä ja ennenkuin vieraat tulivat sinne. Pääasia kuitenkin oli niin hotellin henkilökunnan kuin ensimmäisten vieraiden elämänvaiheista kertominen ja tokihan hotellin perustajan elämästä piti kertoa eniten. Mukavaa ja helppoa luettavaa, vaikka itse jännitin kirjan loppuun saakka, että paljastuuko hotellin perustaneen Chickyn salaisuus jossain vaiheessa hänen läheisilleen :)

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 19 (kirjan päähenkilö on unelmatyössäni - paremminkin yhdestä unelmatöistäni, sillä haaveilen hotellista/majatalosta), 20 (kirjan nimi viittaa vuorokauden aikaan), 32 (kirjassa on myrsky), 33 (kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja) ja 37 (kirjan nimi viittaa vuodenaikaan).

maanantai 7. marraskuuta 2016

Daniel Defoe: Ruttovuosi


Ruttovuoden lainasin vain sen vuoksi, että piti saada lukuhaasteesta suoritettua kohta nro 21 eli 1700-luvulla kirjoitettu kirja. Odotukset eivät olleet kovin korkealla kirjan suhteen, mutta se olikin iloinen yllätys. En tiedä, miten paljon tekstiä on muokattu vuosisatojen varrella, mutta tämä oli paljon sujuvampaa luettavaa kuin osasin odottaa. Kirja on kirjoitettu päiväkirjamaisesti kertomaan Lontoossa 1665 riehuneesta rutosta. Daniel Defoe on itse syntynyt 1660-luvulla, joten hänen omia silminnäkijähavaintoja kirjassa ei ole, mutta hyvin uskottavalta ja aidolta se silti vaikuttaa. Tämäkin kirja sai taas toteamaan, että miten vähän sitä tietääkään historiasta. Rutto kuitenkin on ollut suuresti ympäri maapalloa vaikuttanut kulkutauti, josta on kuitenkaan tiedä oikeastaan mitään.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 21 (1700-luvulla kirjoitettu kirja) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

perjantai 4. marraskuuta 2016

Ahti Taponen: Marseljeesi


Lukuhaasteen Pablo Picassoa koskevaa kohtaan lainasin kirjastosta Marseljeesi-kirjan. Muitakin vaihtoehtoja olin listannut, mutta tämä tuli ensimmäisenä eteen. Toki kiinnosti myös, miksi ja miten suomalainen kirjailija kirjoittaa kirjan, jossa on Picasso. Marseljeesista löytyy kyllä myös yhteys Suomeen ja se on ihan näppärästi juoneen ympätty. Oliver ja Apollinaire tutustuvat sotasairaalassa, josta lähtevät yhdessä nauttimaan Pariisin elämästä ja tutustuvat Pablo Picassoon. Muitakin hahmoja liittyy tarinaan mukaan, välillä vähän liiankin tiiviiseen tahtiin enkä meinannut aina pysyä perässä, että kuka kukin on. Varsinkaan, kun tarina välillä käy 1980-luvun Yhdysvalloissa. Sinänsä mielenkiintoinen kirja, mutta minun makuuni vähän liikaa sivujuonia. Aivan kuin yhteen kirjaan olisi pitänyt saada mahtumaan useamman kirjan ainekset.

Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 3 (kirjassa rakastutaan), 8 (en ole aikaisemmin lukenut kirjailijan tuotantoa), 43 (kirjassa mukana Pablo Picasso) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

torstai 3. marraskuuta 2016

Samuli Lahtinen, Vesa Vitikainen: Marokon kauhu, kapteeni Aarne Edvard Juutilaisen tarina


Pitkästä aikaa kävin kirjastossa ja mukana oli pitkä lista kirjoja, joita pitäisi lukuhaasteeseen löytää. Sarjakuva-kohtaan en etukäteen mitään kirjaa valinnut, vaan päätin katsoa, mitä osuisi eteen. Muita kirjoja etsittyäni menin katsomaan sarjakuvia ja nappasin melkein ensimmäisen eteeni osuneen sarjakuvakirjan. Taisin hetken arpoa tämän ja toisen sota-aiheisen sarjiksen välillä, mutta päädyin lukemaan Marokon kauhu -sarjakuvan, koska Aarne Juutilaisesta en ole vielä koskaan mitään lukenut. Nopeastihan tämä sarjis tuli luettua, mutta jotain siitä jäi ehkä mieleenkin. Marokon kauhu -sarjakuva pohjautuu tositapahtumiin ja paljon tuttuja nimiä sen sivuilla vilahtelikin.

Lukuhaasteessa tämä sopii ainakin kohtiin: 11 (sarjakuva), 14 (historiaa käsittelevä tietokirja), 29 (kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja), 44 (kirjassa joku kuolee), 45 (suomalaisesta miehestä kertova kirja) ja 48 (kirjassa alle 150 sivua).