keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Kenji Fujimoto: Diktaattorin keittiömestari


Jokunen viikko sitten kulutin aikaa tavaratalon lehtiosastolla, jossa oli myös joitakin tarjouspokkareita tyrkyllä. Ensin löytyi miehelle lahjaksi yksi pokkari ja sitten arvoin, että minkä ostaisin itselleni. Päädyin Diktaattorin keittiömestariin.
Japanilainen Kenji Fujimoto on kirjoittanut salanimellä 13 vuodesta, jotka hän vietti Pohjois-Koreassa Kim Jong-Ilin sushikokkina ja diktaattorin sisäpiirin jäsenenä. Ylellisiä ruoka-aineita haettiin pitkin maailmaa, lähipiirin jäsenet saivat upouusia saksalaisautoja ja he kiersivät diktaattorin mukana hänen huvila-alueillaan pitkin maata. Kirja kertoo yksityiskohtia edesmenneen diktaattorin elämästä, mutta tavallisen pohjois-korealaisen arjesta se ei kerro oikeastaan mitään eikä voikaan kertoa, koska Fujimoto ei ilmeisesti sitä arkea nähnyt ollenkaan. Kirja perustuu Fujimoton päiväkirjamerkintöihin ja mukana on myös valokuvia hänen Pohjois-Korean vuosilta. Kirja kertoo tapahtumista, muttei paljoakaan pohdi niiden taustoja. Joidenkin mielestä Fujimoto kirjoittaa häiritsevän ihailevaan sävyyn entisestä diktaattorista. Itseäni tämä ei häirinnyt kovin paljon, enemmän häiritsi samojen asioiden kertominen useampaan kertaan ja eksyminen merkityksettömistä pikkuasioista jaaritteluun. Diktaattorin keittiömestari on kai yhdistelmä kahdesta erikseen kirjoitetusta kirjasta ja se ehkä selittää samojen asioiden kertomisen useampaan kertaan. Joistakin pikkuasioiden jaaritteluista kyllä tykkäsinkin, kuten matsutake-sienten mainitsemisen muutamaan kertaan :) Olin tyytyväinen, että tiesin, miten arvostettuja matsutake-sienet ovat Japanissa ja että niiden hankkiminen edes säilykkeenä on voinut olla vaikeaa Pohjois-Korean diktaattorillekin.

Lukuhaasteessa tämä sopii moneen kohtaan: 1 (ruuasta kertova kirja), 2 (matkakertomus), 3 (kirjassa rakastutaan), 4 (maahanmuuttajasta kertova kirja), 10 (aasialaisen kirjoittama kirja),16 (en ollut ikinä ennen kuullut kirjasta), 17 (kirjassa juhlitaan), 26 (elämäkerta tai muistelmateos), 34 (keskustelua herättänyt kirja), 38 (jossain päin maailmaa kielletty kirja) ja 44 (kirjassa joku kuolee).

Ei kommentteja: