tiistai 17. marraskuuta 2015

Majgull Axelsson: Huhtikuun noita


Sain tämän kirjan ystävältäni, jonka kanssa olen viime aikoina vaihtanut kirjoja useinkin. Kehotin ystävääni tuomaan jonkin kirjan vaihdossa ja hän toi tämän varoitellen, että kirja on vähän outo. Totesin, että outo on välillä ihan hyvä :) Kovin suuria ennakko-odotuksia ei ollut ystäväni sanojen ja kirjan takakannen perusteella, mutta yllättäen pidinkin tästä kirjasta melko paljon. En yleensä lue tämän tyyppisiä kirjoja ja tuskin olisin koskaan itse tätä kirjakaupasta tai kirjastosta valinut. Juuri tämän takia on hyvä vaihtaa kirjoja jonkun kanssa, niin saattaa saada luettavakseen sellaista, jota ei muutoin tulisi luettua.
Huhtikuun noita kertoo neljästä naisesta, kolmella heistä on sama kasvattiäiti ja neljäs on tämän kasvattiäidin biologinen tytär, joka vaikeavammaisena on otettu heti vauvana laitoshoitoon. Laitoksessa ikänsä olleella Desireellä on yliluonnollinen kyky, hän voi irtaantua ruumistaan ja ohjailla muiden ihmisten tekemisiä. Kykynsä ansiosta hän voi lähettää kirjeet kaikille kolmelle äitinsä kasvattamalle naiselle. Näistä Birgitta ja Christina ovat ääripäät: Birgitta on narkkari ja Christina lääkäri, jonka elämä on millintarkassa ojennuksessa. Kolmas kasvattisisaruksista on Margareta, joka ei tunnu löytävän paikkaansa maailmassa, mutta tekee fysiikan väitöskirjaa. Kyvyillään Desiree pakottaa kasvattisisarukset tapaamaan toisensa ja tonkimaan myös menneisyyttään. Kirjan loppuratkaisulta odotin hieman enemmän, mutta ihan viimeisille sivuilla saakka kirja oli mielenkiintoista ja miellyttävääkin luettavaa.
Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin), 8 (kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 12 (kirja, jota ystäväni suositteli) ja 31 (kirja, jossa on taikuutta).

Ei kommentteja: