torstai 19. marraskuuta 2015

Alexandre Dumas (nuorempi): Kamelianainen

Kirjan vuoden lukuhaasteen suorittamiseen ei enää ole paljon aikaa. Etsiskelin sopivia kirjoja, joilla saisin haasteen suoritettua ja kiellettyjen kirjojen listalla tuli vastaan Kamelianainen. Sen lisäksi, että kirja on ollut kielletty useissakin maissa, se sopi muutamaan muuhunkin kohtaan. Esimerkiksi kirjaksi, jonka muistan lapsuudesta :) En toki ole Kamelianaista lukenut lapsena, mutta muistan kirjan mummuni kirjahyllystä. Katselin usein sen kaunista kantta ja muistaakseni mummuni kertoi myös kirjasta tehdystä elokuvasta. Kirjan kansipaperit ovat vuosien aikana jonnekin kadonneet, mutta itse kirja löytyi vanhempieni varastoista ja sen välissä oli vieläpä tallella lappunen, keneltä mummuni on kirjan saanut.



Kamelianaisessa on kertoja, joka jää nimettömäksi. Hän aloittaa tarinan huutokaupasta, jossa kaupataan nuorena kuolleen kurtisaanin, Marguerite Gautierin omaisuutta. Hieman myöhemmin kertojan luo tulee Armand Duval- niminen nuorimies, joka haluaa kertoa hänen ja tuon kurtisaanin rakkaustarinan. Kirja kertoo niin ylellisestä elämästä Pariisissa kuin vaatimattomammasta maalaiselämästä kaupungin ulkopuolella. Aikakauden moraalikäsitykset tulevat toki myös hyvin esiin. Kamelianainen on ollut kielletty useissa maissa ilmestymisensä aikoihin, mikä on melkeinpä huvittavaa, koska kirjassa ei mitään sopimatonta kerrota, vaan ainoastaan annetaan ymmärtää, mitä (ehkä) tapahtui makuuhuoneessa.

Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin), 2 (kirjasta on tehty elokuva), 4 (kirjailija oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin), 6 (kirjan nimi on yksi sana), 8 (kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 18 (yli 100 vuotta vanha kirja), 39 (kirja on ollut kielletty jossain) ja 41 (muistan kirjan lapsuudestani).

Ei kommentteja: