keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Qiu Xiaolong: Tapaus Mao


Parinkin ystäväni kanssa vaihdamme lukemiamme kirjoja, Tapaus Mao tuli tälläisenä vaihtarina. En ehkä olisi itse tätä valinnut kirjaston tai kirpparin hyllyltä, siksi on kiva, että ystävien kautta tulee luettavaksi kirjoja, joita ei muuten lukisi.
Tapaus Mao on dekkari ja juonen käänteet melko tyypillisiä dekkarin käänteitä: nuori nainen murhataan, tapausta selvittävä etsivä pahoinpidellään, rikkaat juonittelevat, johtolankoja kerätään. Epätyypilliseksi dekkariksi tämän tekee se, että kirja käsittelee paljon puhemies Maon elämää, niin julkista kuin yksityistäkin. Olen lukenut hyvin vähän mitään kiinalaista kirjallisuutta, siksi tämä kirja oli suorastaan eksoottinen ja antoi uutta tietoa niin Kulttuurivallankumouksesta kuin Kiinan nykytilanteesta. Kaiken kaikkiaan oikein miellyttävä lukukokemus, joka dekkarimaisten nopeiden juonenkäänteiden lisäksi tarjosi myös kiinalaista runoutta runsaasti.

Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut), 8 (kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle), 12 (kirja, jota ystäväni on suositellut), 35 (kirjailija ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta), 50 (kirja kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin minä) ja 51 (jännityskirja tai dekkari). 

P.S. Tälläkin kertaa etsin tietoa kirjailijasta vasta kirjan lukemisen jälkeen. Qiu Xiaolong on liittänyt päähenkilöön, Chen Cao-nimiseen rikospoliisiin, joitakin piirteitä itsestään: molemmat ovat tutkineet T.S.Eliotia, opiskelleet englantia ja kirjoittavat runoja.

Ei kommentteja: