torstai 22. lokakuuta 2015

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja


Tämäkin kirja tuli vaihdossa ystävältäni ja tätäkään kirjaa tuskin olisin muuten tullut lukeneeksi. Harvemmin luen scifi- tai fantasiakirjallisuutta. Tai oikeastaan luen niitä vain silloin, kun joku tuo kirjan eteeni ja sanoo: tämä on hyvä, lue se :)
Teemestarin kirja sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa on vesipula. Päähenkilö, Noria-niminen nuori nainen, on teemestarin tytär ja jatkaa isänsä työtä tämän kuoltua. Teemestarin työhön kuuluu oleellisena osana vesi ja isä on jakanut tyttärensä kanssa veteen liittyvän salaisuutensa. Isänsä kuoltua Noria paljastaa salaisuuden ystävälleen ja vahingossa se paljastuu myös koko hänen kotikylälleen. Salaisuus ei voi pysyä loputtomasti piilossa sotilailta, jotka etsivät koko ajan laittomia vesiputkia ja vettä kätkeviä ihmisiä. Noria saa ystävänsä kanssa selville toisenkin salaisuuden, kun he löytävät vanhoja cd-levyjä ja cd-soittimen. Ystävykset päättävät lähteä tutkimaan, pitääkö cd-levyillä kerrotut asiat paikkaansa. Tarkkaan suunnitellusta matkasta ei kuitenkaan tule mitään, Noria eristetään kyläyhteisöstä vesirikoksen vuoksi ja lopulta hän kuolee saamatta selville, että pettikö ystävä hänen luottamuksensa.
En yleensä pidä kirjoista, jotka melkein voisivat olla totta. Tästä kirjasta kuitenkin pidin ja paljon. Kirja saa ajattelemaan, että näinkö asiat tulevaisuudessa voisivat todellakin olla. Vanhojen teeseremoniatraditioiden yhdistäminen Suomen Lappiin ja tulevaisuuden vesipulasta kärsivään maailmaan on mielenkiintoista luettavaa. Meidän tällä hetkellä käyttämät laitteet ovat kirjassa entislaitteita, joiden käyttötarkoitusta ihmiset vain arvailevat, kun kylän muovihaudasta näitä kaivavat esiin. Yksi asia kirjassa jäi häiritsemään: cd-levyt. Itse ymmärsin lukemani niin, että cd-levyille oli äänitetty tietoja aikana, joka sijoittuu tästä meidän nykyhetkestä vielä eteenpäin tulevaisuuteen. Olisiko silloin vielä cd-levyt käytössä? Joka tapauksessa, Teemestarin kirja oli erittäin miellyttävä lukukokemus. Emmi Itärannan toinen kirja, Kudottujen kujien kaupunki on ilmestynyt juuri ja ehdottomasti haluan senkin lukea.

Kirjan vuoden lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 1 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut), 10 (suositun kirjailijan ensimmäinen kirja - kyllä, lasken Emmi Itärannan jo suosituksi kirjailijaksi), 12 (kirja, jota ystäväni on suositellut), 13 (kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon - lasken Itärannan saamat palkinnot merkittäviksi, vaikkei hän Finlandia-palkintoa olekaan saanut) ja 42 (tulevaisuuteen sijoittuva kirja).

Ei kommentteja: