maanantai 8. huhtikuuta 2019
Hassan Blasim: Allah99
Otin taas vähäksi aikaa Book Beat -palvelun käyttööni ja tämän kirjan luin tällä kertaa sieltä ensimmäiseksi. Lukuhaasteen Facebook-ryhmässä oli mainittu tämä kirja ja se kuulosti mielenkiintoiselta. Luin etukäteen myös Hesarin artikkelin kirjailijasta. Jonkin verran ennakkokäsityksiä siis oli, ainoana negatiivisena se, että kirjan kerrottiin pomppivan nykyhetkestä menneisyyteen ja tarinan kertojahahmotkin kuulemma vaihtelee. Tokihan jokainen kappale oli oma tarinansa ja jokainen kappale alkoi kirjeen/viestin muotoon kirjoitetulla osuudella, joka ei liittynyt sitä seuraavaan tarinaan. Kirjeosiot kuitenkin muodostivat keskenään yhtenäisen ja kronologisesti etenevän tarinan. Kirjassa liikutaan eri maissa, siinä esiintyy kymmeniä eri henkilöitä ja suomalaisesta baarista tarina voikin hypätä kymmenien vuosien takaiseen Bagdadiin. Joidenkin mielestä kirja on sekava, mutta itse pidin sitä ihan järjestelmällisenä ja helposti seurattavana :) Vaikka Irak on uutisista tuttu kymmenien vuosien ajalta, niin ihmisten arkisesta elämästä siellä en tiedä mitään, mutta Allah99 tarjosi välähdyksiä tästä arjesta. Kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen kirja, jonka luin ahmien ja ehkä pitäisi lukea se vielä uudestaan vähän rauhallisempaan tahtiin.
Lukuhaasteessa tämä kirja sopii kohtiin: 2 (kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä), 10 (rodullistetun kirjailijan kirjoittama), 15 (kirjassa käsitellään jotain tabua), 16 (kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajalla), 20 (kirja käsittelee minulle vierasta kulttuuria), 25 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut aikaisemmin), 38 (jossain päin maailmaa kielletty kirja) ja 49 (vuonna 2019 julkaistu kirja).
sunnuntai 7. huhtikuuta 2019
Kimmo Miettinen: Pitkäjano
Tämä kirja oli ns. täsmälainaus, jolla saan kaksikin kohtaa täytettyä lukuhaasteessa. Menin kirjastossa sen kaunokirjallisuushyllyn kohdalla, jossa kirjailijoiden sukunimet alkavat M-kirjaimella ja silmät kiinni valitsin hyllystä kirjan. Sen verran tunnustelin, etten mitään valtavan paksua kirjaa ota :) Käteen sattui siis Kimmo Miettisen kirjoittama Pitkäjano ja tämä oli yllätävänkin hyvä kirja silmät kiinni valituksi.
Kirjassa seuraillaan kymmenen päivän ajan kahden musiikkitoimittajakaveruksen alkoholintäytteistä matkailua ympäri Suomea ja ehtivät heti Tukholmassakin käydä välillä. Välillä puhutaan syvällisiä, välillä vongataan naisia ja välillä on rahat loppu. Humalaisten miesten sanailu oli hetkittäin vähän rasittavaa luettavaa, mutta se kuulosti kyllä hyvinkin aidolta ja ehkä juuri siksi olikin rasittavaa :) Erityisen ärsyttävää se ei kuitenkaan luettuna ollut, koska kirjasta jäi kaiken kaikkiaan positiivinen mielikuva. Kiivaankin sanailun takana on ystävyyttä ja välittämistä.
Lukuhaasteessa tämä sopii kohtiin: 14 (kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimeni), 18 (eurooppalainen kirjailija), 24 (sokkona hyllystä valittu kirja) ja 25 (kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut ennen).
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)