torstai 18. syyskuuta 2014

Puolukkapiirakkaa pellillinen

Pitkästä aikaa ruoka- tai paremminkin leivontaohjetta :) Tämä viikko menee mökkilomaa viettäen Pohjois-Karjalassa. Kun vieressä on marjastus-, sienestys- ja metsästysmaita, niin pitäähän näitä antimia hyödyntää. Sienten kerääminen piti olla pääasiana, mutta sienikausi näyttää jo hiipuvan, joten eräällä sieniretkellä riivin ämpärin pohjalle puolukoita piirakan verran. Oikeastaan niitä tuli vähän enemmänkin kuin piirakan verran. Leivoin ensin pellillisen piirakkaa ja silti jäi vielä kipollinen puolukoita. Ne pitää varmaan kuivattaa vielä ennen kotiin lähtöä.
Kun iski inspiraatio puolukkapiirakan leipomiseen, niin ei kaapista löytynyt sopivia aineksia taikinaan ja lopulta piti käydä hakemassa leivinjauhetta ennenkuin leipomaan pääsin. Sekä kananmunien että leivinjauheen korvaaminen olisi ollut ehkä turhan hankalaa :) Tuli kyllä opittua, että kananmunat voi korvata omenaraasteella. Omenoitahan meillä oli, muttei raastinta. Pohjaan sovelsin tätä ja tätä ohjetta, jälkimmäisen mukaan tein myös täytteen.

2,5 dl öljyä
2 dl sokeria
1 omena raasteena tai muuten mössättynä
2 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta

puolukoita runsaasti
1 prk kermaviiliä
1 prk creme fraichea
2 dl sokeria
1 omena raasteena tai muuten mössättynä

Sekoitin ensin öljyn ja sokerin, ohjeessa piti vatkata sulatettu voi ja sokeri, mutta eihän täällä ollut vispilää, vatkaimesta puhumattakaan :) Ohjeen kananmunaa testasin korvata omenalla, ehkä se antoi ainakin vähän mehevyyttä pohjaan. Kun sitä raastinta ei ollut, niin paloittelin omenan ja mössäsin paloja haarukalla. Lopuksi lisäsin kuivat aineet, kaurahiutaleet olivatkin spesiaalimallia, jossa oli vehnälesettä mukana - hyvin sopivat tähän.
Pohjataikinan painelin leivinpaperilla vuoratun uunipellin pohjalle ja reunoille. Sitten puolukoita tasainen kerros pohjan päälle ja lopuksi muut täytteen aineet keskenään sekoitettuna. Täytteessäkin korvasin kananmunan omenalla. Vähän laiskasti se tuli mössättyä, kun omenapaloja näkyy tuossa alla olevassa kuvassakin, jossa piirakka on menossa uuniin. Täytettä olisi saanut olla enemmänkin, nyt piti aika tarkkaan levittää se. Ehkä purkillinen lisää kermaviiliä tai creme fraichea.


Paistoin piirakkaa 200 asteessa puolisen tuntia ja uunista putkahti varsin maistuva leivonnainen ulos :) Syötiin tätä jälkkärinä pekonilla ja sienillä täytettyjen kesäkurpitsojen päälle.
Ei kommentteja: