Itsepuristettua luumunektaria, ihan kiva, mutta aikas kirpeä :)
Naapurilähiössä oli erään omakotitalon tontin nurkalla korillinen luumuja, joita sai ottaa. Pitihän niitä ottaa, kun ilmaiseksi sai :) Ensimmäinen idea oli testata monitoimikoneen mehupuristinta, joka ei ollut vielä käyttöön päässyt. Mehun sijaan saimme kirpakkaa luumunektaria, mutta hyvää oli sekin. Mehunpuristamisen jälkeen oli jäljellä litran verran luumumössöä, jota en tietenkään raaskinut heittää pois, vaan päätin tehdä piirakan. Sovelsin tätä ohjetta ja lisäsin pinnalle vielä muruseoksen tämän ohjeen innoittamana. Oma versioni alla, tästä tuli pellillinen luumupiirakkaa.
Pohja:
6,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl vehnälesettä
0,5 dl ruisjauhoa
2,0 dl sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
250 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
Kuivat aineet keskenään sekaisin ja niihin lisätään sulatettu voi ja kananmunat. Sitten painelin taikinan leivinpaperilla vuoratun uunipellin pohjalle ja reunoille.
Täyte:
1 l luumuja soseena
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
1 tl steviajauhetta
loraus siirappia
loraus rommia
loraus vettä
vehnäjauhoa
Luumusose oli sen verran vetistä, että koitin kiinteyttää sitä vehnäjauhoilla suurustamalla. Laitoin luumusoseen kattilaan lämpiämään ja kun se pulpahti niin lisäsin vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Sitten muut ainekset sekaan ja kattila pois levyltä ja täyte taikinan päälle.
Luumusose oli sen verran vetistä, että koitin kiinteyttää sitä vehnäjauhoilla suurustamalla. Laitoin luumusoseen kattilaan lämpiämään ja kun se pulpahti niin lisäsin vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Sitten muut ainekset sekaan ja kattila pois levyltä ja täyte taikinan päälle.
Muruseos:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhe
1 tl vaniljasokeri
Kaikki ainekset käsin nyppimällä tasaiseksi seokseksi ja sitten ripottelin ne täytteen päälle. Piirakka 175-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Tuloksena varsin kirpeä luumupiirakka, joka vaati seurakseen reilun annoksen vaniljajäätelöä. Seuraavaan luumupiirakkaan tuplaan täytteen sokerimäärän :)
Kaikki ainekset käsin nyppimällä tasaiseksi seokseksi ja sitten ripottelin ne täytteen päälle. Piirakka 175-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Tuloksena varsin kirpeä luumupiirakka, joka vaati seurakseen reilun annoksen vaniljajäätelöä. Seuraavaan luumupiirakkaan tuplaan täytteen sokerimäärän :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti